Jaarfeesten

Imbolc
1 februari

Imbolc is een feest waar je de eerste bewegingen van de lente viert. De dagen zijn nog steeds koud en de nachten zijn nog donker, maar de eerste tekenen van leven dat terugkeert naar de wereld zijn zichtbaar – katjes aan de bomen, sneeuwklokjes en krokussen openen zich in de velden en tuinen, lammeren worden geboren en vogels nestelen zich. Deze viering gaat helemaal over een nieuw begin en een nieuwe start. Het is een tijd van plannen voor een toekomst en deze te vullen met je hoop en dromen. Het heeft een heerlijke energie voor handvasten, maar het weer moet in overweging worden genomen. Als je een buitenevenement zou plannen, zou het koud en/of nat kunnen zijn, dus denk er misschien aan om de ceremonie binnenshuis te houden. Misschien een schuur, een verwarmde tent of een yurt, een dorpshuis of een van de vele monumentale gebouwen waar bruiloften mogelijk zijn. Deze plaatsen zijn meestal blij om een handfasting te houden als ze eenmaal weten wat het is.

Andere tijden om een handfasting rond deze tijd te overwegen, zijn de nieuwe maan of volle maan die het dichtst bij deze datum ligt. Of natuurlijk de romantische Valentijsdag.

Lente Equinox – Ostara
21 maart

Dit is de viering van de komst van de lente. Het grote wiel is gedraaid van Imbolc naar Ostara oftewel de lente Equinox. Dit is de tijd van het jaar waarin de lengte van dag en nacht gelijk is. Vanaf dit punt zijn de dagen gevuld met meer licht en worden de nachten korter. Zowel lente- als de herfst equinox gaan over balans. We vieren de balans tussen licht en donker, dag en nacht, Godin en God en man en vrouw. Dit is een geweldige tijd van het jaar om je handfasting te houden als je op zoek bent naar een gebalanceerde en gelukkige toekomst, elkaar eert en respecteert, elkaars verschillen en de dingen die je het liefst bij elkaar ziet wilt vieren.

Beltane
1 mei

Beltane is een vreugdevolle gelegenheid in de Pagan kalender, een die de vruchtbaarheid viert en de samenvoeging van de Godin en de God in een heilig huwelijk. In de oudheid werd er vaak van gedacht dat dit een ongelukkige tijd was voor bruiloften – de maand werd gereserveerd voor het heilige huwelijk van het Goddelijke alleen. Maar in de moderne tijd is mei nu een populaire tijd voor een handfasting en mensen houden van de energie die de magie van deze maand met zich meebrengt. De natuurlijke wereld om ons heen is gevuld met bloesem en bloei. De lucht is geurig met de vele geuren van de natuur en de zon schijnt vaak en warm. De dagen zijn langer en iedereen heeft de koude greep van de winter afgeschud en is in de stemming voor feestelijkheden. Een bruiloft in mei kan een echt feest zijn van het draaien van het Wiel en de komende zomer. De energie van deze tijd ligt rond vruchtbaarheid, creativiteit, passie en de levenskracht zowel in onszelf als in de natuur.

Zomerzonnewende – Litha
21 juni

De zomerzonnewende is de tijd van het jaar wanneer de zon zijn hoogste punt aan de hemel heeft bereikt. De dagen zijn zo lang en het is de kortste nacht van het jaar. Het jaar heeft zijn hoogtepunt bereikt. Juni is een tijd waarin de tuinen bloeien en de zomer in volle gang is. Warme dagen en zwoele avonden zijn gebruikelijk. Juni is een fantastische tijd voor bruiloften waarbij het seizoen haar schoonheid en magie toevoegt aan het evenement. Onze voorouders zagen juni als de gelukkigste maand om te trouwen, en dit gaat door in de moderne traditie van bruiloften in juni. De volle maan van juni staat vaak bekend als de Mead-maan of de rozenmaan. Mead (mede) wordt al heel lang geassocieerd met liefde en vruchtbaarheid en het is de gewoonte om, voor één maancyclus na een bruiloft, elke nacht honing te drinken om de vruchtbaarheid aan te moedigen. Hier komt ook de term ‘honeymoon’ vandaan. Ook rozen worden al heel lang in verband gebracht met liefde en ze zijn in overvloed aanwezig in deze tijd van het jaar. Een bruiloft tijdens de zomerzonnewende is een tijd om de kracht van je relatie te vieren, om de tijd die je samen hebt doorgebracht te erkennen en door te gaan in deze energie, maar vooral een goed begrip te krijgen van de veranderingen die het huwelijk met zich mee kan brengen. Het is een tijd van transitie en een huwelijksfeest is dat zeker.

Lughnasadh / Lammas
1 augustus

Dit feest markeert de eerste oogst, de graanoogst. De tarwe is hoog en rijp in de velden en de boeren werken er alle uren aan om het binnen te brengen. De dagen zijn heet en hoewel ze verkorten, zijn ze nog steeds vrij lang. De oude Keltische samenlevingen  zagen augustus als een zeer gunstige tijd voor een handfasting. De maand augustus en het festival van Lughnasadh / Lammas is mijn persoonlijke favoriet voor het huwelijk. Dit is oogsttijd en we kunnen alles vieren wat we hebben gezaaid en niet beter te benoemen dan in een Lammas-bruiloft. Het werk en de liefde, de zorgzaamheid en de offers die we in onze relaties brengen, kunnen echt worden gevierd in deze tijd van het jaar als een samenkomst van twee mensen in het huwelijk.

De volle maan van dit moment is ook een zeer gunstige tijd voor een handfasting, wat wederom de groei en vervulling van relaties betekent.

Herfst equinox – Mabon
21 september

Net als de lente-equinox, is dit ook de tijd van balans. Nacht en dag zijn weer even lang, maar deze keer wanneer de schalen kantelen zullen ze langere nachten brengen als de herfst inzakt en uiteindelijk de winter zal volgen. Dit is een tijd waarin we naar binnen kunnen kijken naar wie we zijn en nadenken over waar we zijn geweest en waar we willen zijn in de toekomst. Het markeert de tweede oogst op de Pagan kalender, het oogsten van wilde vruchten zoals bramen en vlierbessen, dus opnieuw is het een tijd van vruchtbaarheid en een viering van alles wat we zijn en kunnen of mogen zijn. Dit maakt het een heerlijke tijd voor een handfasting als je dit aspect van je relatie wilt vieren. Herfstbruiloften kunnen heel mooi zijn, met de natuurlijke wereld die van kleur verandert van rijke groene naar de gele, rode en oranje kleuren van het seizoen en als je dit in je handfasting-feest verwerkt, kan het er zo mooi uitzien. De  herfst Equinox leert ons om de dingen te verzamelen die we nodig hebben voor de toekomst, en dit kan zich vertalen in onze relaties op zoveel niveaus. en het is een geweldige tijd om iedereen te danken die we uitnodigen voor hun liefde en steun in ons leven.

Samhain
31 oktober

Dit is een tijd waarin de herfst echt greep heeft gekregen en de winter voor de deur staat. Het is de derde en laatste oogst binnen het Pagan Jaarwiel. Vaak worden de laatste appels verzameld en deze worden geassocieerd als de vrucht van liefde. Deze Sabbat wordt binnen het Paganisme gezien als het begin van het Nieuwe jaar. Het einde en begin van het Jaarwiel en daarom een tijd van terugkijken en introspectie voordat we verder gaan. Het is een tijd van magie en mysterie, we kunnen dit vaak voelen in de prachtige mist van de vroege ochtenden of in de late avonden. Het is een tijd waarin we geloven dat de sluiers tussen deze wereld en de volgende dun zijn en daarom eren we onze voorouders die naar The Summerlands (het hiernamaals) zijn gereisd. Het is een diep magische tijd en degenen die deze tijd kiezen voor een handfasting doen dit omdat ze de magie begrijpen. Het is een perfecte tijd om alles te erkennen wat we zijn en alles wat we zijn geweest. Als een paar een handfasting plant is het een goed moment om dit te erkennen over jezelf, zowel als individuen voordat je elkaar ontmoette, als de individuen die je nu bent en als het paar dat je bent geworden. Je kunt het verleden eren, alles wat je ervan hebt geleerd erkennen en de toekomst volledig omarmen als je een drempel overschrijdt samen naar je nieuwe leven.

Winter Zonnewende – Yule
21 december

Een bruiloft in de Winter Zonnewende kan zo romantisch zijn! Het wordt vaak over het hoofd gezien als een tijd voor een handfasting omdat het midden in de winter is en het weer koud is en de aarde slapend over ons waakt. Het is ook een drukke tijd wanneer feesten als Yule/Kerstmis plaatsvinden. Het is een tijd van drukte, van het samenzijn van familie en vrienden. Maar als we stoppen, notie nemen van het seizoen en het zien voor wat het is – het bij elkaar komen van degenen die dicht bij ons staan, het vieren van het seizoen met lichten, bomen, kleuren, kaarsen, geschenken enz.
We kunnen zien dat deze tijd van het jaar zich heel goed leent voor een viering van liefde, wat op zich al een licht in de duisternis is.
We kunnen een echt gevoel van feestelijk samenzijn in een Yule-huwelijk brengen. De nacht is het langst en de dag het kortst, maar we weten dat, hoewel we in winterse handen zijn, langzaam, langzaam, dag na dag het licht zal terugkeren. Dit is een tijd van hoop, van het kijken naar een mooie toekomst. Een handfasting illustreert perfect alles wat deze tijd van het jaar belichaamt.

 

Ook de maanstanden kunnen een bewuste keuze zijn bij een handfasting of blessing.

Nieuwe maan

De nieuwe maan kan een gunstige tijd zijn voor een handfasting. Deze fase van de maan betekent een nieuw begin en nieuwe reizen. Een handfasting is dat zeker! Het vertegenwoordigt de Godin als Maagd, dus een tijd van leren en ontdekken, een tijd waarin we kunnen beginnen met groeien en transformeren, vooruit kunnen gaan en plannen kunnen maken voor een mooie toekomst.

Volle maan

En natuurlijk zou een van de volle manen ook goed zijn voor een handfasting. De volle maan vertegenwoordigt een tijd van vruchtbaarheid en prestatie. Het is een tijd waarin we de Godin eren in haar aspect als Moeder, waardoor het een tijd van liefde, beschouwing, vervulling wordt en het kan ons helpen de mensen te leren kennen die we het meest liefhebben.